Wednesday, September 30, 2015

Ayam Modern Game

 semasa melawat reban cikgu tuan md azuar di tersang, aku jumpa ayam baka yang aku tidak pernah jumpa sebelum ini. kata cikgu, nama baka ini modern game.

sekali pandang ada rupa macam ayam sabung/laga. tetapi saiznya agak kecil. kaki panjang macam ayam sabung. tapi kerana saiz yang kecil, nampak macam kaki burung wak-wak atau sintar pun ada.

balik rumah aku pun buat research sikit pasal baka ini. rupa rupanya modern game ini memang ada kaitan dengan ayam sabung/laga. cuma bolehlah kita katakan versi upgrade.

selepas pertandingan sabung ayam diharamkan di England, diorang telah buat kacukan ayam sabung england dengan baka nusantara. hasilnya dipanggil modern game.

modern game ni dibiak lebih kepada pameran/pertandingan kecantikan, tidak lagi untuk sabung atau laga. agaknya inilah yang sebahagian kawan kawan STG sebut sebagai pertandingan ayam ratu.

cuma, versi yang ditemui di rumah cikgu tuan ni agak kecil. rupa rupanya ayam dekat rumah cikgu ni adalah modern game versi katik/bantam/miniature!!

hati aku rasa tertarik pula untuk bela baka modern game versi kecil ni hehehehe...


No comments:

Post a Comment